Forebygging av koronaviruset: sport og trening

Forebygging av koronaviruset påvirker alle områder av hverdagen vår, og trening er intet unntak. Mange internasjonale idrettsorganisasjoner har kansellert arrangementer, men det også viktig å tenke på sporten og treningen du kan utøve i en mindre skala.
 

Den verdensomspennende spredningen av COVID-19 har hatt stor påvirkning på hverdagen vår. Forebygging av koronaviruset har også forandret måten folk trener og utøver sport på.

Offisielle fotballag har tatt mange forskjellige tiltak avhengig av hvilken forening de hører til. Noen land begynte med å kansellere kamper, andre spilte noen kamper uten tilskuere og i noen tilfeller ble fotballspillere med feber satt i karantene. Etterhvert som situasjonen ble verre begynte lagene og organisasjonene å ta strengere og større tiltak.

Noen viktige internasjonale arrangementer har også blitt kansellert eller utsatt. For eksempel måtte det emiratarabiske etappeløpet (UAE Tour) kanselleres midt under turneringen siden noen syklister hadde symptomer og testet positivt på koronaviruset.

Et av de største idrettsarrangementene i verden, OL, er også satt på vent. Det skulle opprinnelig foregå i Tokyo fra og med 24 juli 2020. De har imidlertid kommet frem til at de utsetter arrangementet til 23 juli 2021.

Forebygging av koronaviruset: hva er koronaviruset?

Før vi begynner å snakke om forebygging av koronaviruset innen sport og trening må vi også avklare hva det er vi snakker om. Denne sykdommen er et virus som har spredd seg raskt over hele kloden siden desember 2019.

 

Denne spesielle stammen av viruset kalles COVID-19 og det begynte sin reise i Wuhan, Kina. Eksperter tror at det muterte der fra et virus som bare påvirker dyr til den stammen som kan spre seg mellom mennesker.

Mann med maske

Koronavirus har allerede forårsaket tre store epidemier hos mennesker:

 • SARS: dette er en alvorlig luftbeissykdom som brøt ut i 2002. Det oppsto i Kina, påvirket 8 000 personer og dødeligheten var på over 10 prosent.
 • MERS-CoV: denne stammen av koronaviruset oppsto i 2012 og spredte seg først i Saudi Arabia. Den er dødelig og fortsetter å smitte folk, men det har bare vært 2 400 bekreftet smittede så langt.
 • COVID-19: dette er det utbruddet som påvirker oss i dag som oppsto i Kina. Dødeligheten ligger på mellom tre til fire prosent selv om numrene endrer seg hver dag. I skrivende stund er det over 82 000 tilfeller i Kina, 105 000 i Italia, over 44 000 i Iran, mer enn 95 000 i Spania og hele 189 000 i USA. Over hele verden er det over 859 000 smittet og 42 000 døde. Her i Norge ligger vi foreløbig på 4 600 registrerte smittede.
 

Karantene og begrenset kontakt innen sport: forebygging av koronaviruset

Tiltakene om sosial distansering som mennesker tar over hele verden har et mål for øye: å flate ut infeksjonskurven. Dette er et forsøk på å forhindre at for mange mennesker blir syke samtidig slik at helsevesenet i de forskjellige landene blir overveldet.

Karantene, separeringen på minst en meter mellom folk, reiserestriksjoner og andre tiltak gjelder også innen sport og trening. Alle disse tiltakene skaper et midlertidig vindu som lar helsevesenet dekke etterspørselen.

Når det gjelder hendelser med mange tilskuere gir det mening å kansellere store offentlige forsamlinger. Dette er et grunnleggende tiltak relatert til karantenen.

Denne regelen bør også gjelde for mindre idrettsarrangement. Du kan ikke bare tenke på profesjonelle fotballkamper, for eksempel. Når et land har kommet til det stadiet at det overføres innad i landet bør myndighetene stenge alle treningssentre og offentlige svømmebasseng.

Idrettsutøvere over 60-årene er mer utsatt sammen med de med kroniske sykdommer. Disse menneskene bør ta tiltakene om sosial distansering svært alvorlig, selv i land som enda ikke har stengt treningssentre.

Idrettsarrangement kanselleres

Metoder for forebygging av koronaviruset innen sport og trening

 

De samme koronaforebyggende metodene som folk praktiserer generelt bør også gjelde innen sport og trening. De vil redusere spredningen samt bremse utbredelsen av viruset.

Eksperter anbefaler disse generelle tiltakene:

 • Vask hendene godt med såpe (minst 20 sekunder) eller med håndsprit (mellom 70–85 %) om vann ikke er tilgjengelig.
 • Når du hoster bør du dekke munnen og nesen med innsiden av albuen eller et lommetørkle.
 • Desinfiser overflaten av objekter du bruker hver dag, som mobilen din, så ofte du kan.
 • Ikke rør ansiktet, øynene eller munnen med hendene dine med mindre du nettopp har vasket hendene.
 • Hold deg hjemme om du opplever symptomer som feber og hoste, men ring legen om symptomene blir alvorlige og du har vanskeligheter med å puste.

Sport er en del av livet vårt

Det er viktig å forstå at forebygging av koronaviruset innen verdenen av sport og trening fremhever det faktum at trening er en del av hvem vi er som mennesker. Millioner av mennesker er involvert i idrett, og det er mennesker som sprer viruset.

Det er derfor de offisielle idrettsforeningenes og utøvernes ansvar å prøve å bidra til å forhindre spredningen av COVID-19. Vi alle må jobbe sammen!

 
 • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
 • World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
 • Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
 • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
 • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).