Effekten koronaviruset har på idrettsverdenen

I dag skal vi snakke om hvordan den nåværende situasjonen med koronaviruset påvirker idrettsverdenen. Utbruddet har ført til suspensjon av nesten alle viktige idrettskonkurranser over hele verden.
 

I løpet av de siste ukene har land over hele verden avbrutt hendelser og aktiviteter som involverer store folkemengder for å forhindre spredningen av koronaviruset (COVID-19). Dette er en luftveissykdom som har krysset grensene til mange land og kontinenter. Idrettsarrangementer er selvfølgelig ikke noe unntak.

I begynnelsen var det mange som trodde at viruset, som oppsto i Kina, ikke ville ha stor effekt på det vestlige samfunnet. Eller, hvis det spredte seg, ville det ikke bli like alvorlig i resten av verden. Som vi alle nå vet har viruset blitt et alvorlig problem i mange land og spredd seg mye raskere enn noen kunne forestilt seg.

Den nåværende situasjonen er så alvorlig at Verdens helseorganisasjon (WHO) den 11. mars 2020 erklærte COVID-19 som en pandemi. Selv om varselet understreket at det er mye landene kan gjøre for å kontrollere utbruddet, er folk over hele verden, forståelig nok, bekymret over hva den nærmeste fremtiden vil bringe.

Idrettsarrangement påvirket av koronaviruset

Siden de fleste idretter involverer store folkemengder og mye fysisk kontakt, har idrettsforeningene bestemt seg for å ta ekstreme tiltak for å forhindre spredningen av viruset. Videre skal vi gi en oversikt over hvordan koronaviruset har påvirket de mest populære idrettene.

 

 Fotballigaer i toppdivisjonen

Serie A var en av de første ligaene i toppdivisjonen til å handle som respons til spredningen av COVID-19. Dette gir mening siden Italia er et av landene med flest smittede. Det er også det hardest rammede landet i Europa. Italia har nå nesten 30 000 bekreftede tilfeller og over 2000 dødsfall.

I møte med denne stadig mer urovekkende situasjonen bestemte Serie A-ligaen den 6. mars at de ville avlyse alle kampene sine. Dagene før dette spilte lagene kampene sine uten noen tilskuere. I dag er italiensk fotball utsatt til slutten av mai.

Uansett om denne avgjørelsen var drastisk, kan det har vært for sent. Juventus har allerede bekreftet at en av spillerne deres, Daniele Rugani, har blitt smittet med koronaviruset. Kort tid etter annonserte også Sampdoria at et av spillerne deres, Manolo Gabbiadini, har testet positivt.

Et kjent fotballag

Noe lignende skjedde også med Spanias La Liga. I begynnelsen bestemte ligaen at kampene skulle være stengt for publikum. Kort tid etterpå avgjorde de at det var best å avlyse alle store idrettsarrangement i to uker frem i tid.

Basketballaget til Real Madrid har også rapportert at spilleren Trey Thompkins har viruset og at alle ansatte i ligaen sitter i forebyggende karantene.

 

Siden Frankrike og Tyskland også spiller kamper i tomme stadioner er Storbritannias Premier League den eneste ligaen som holder seg til sin originale kalender. Noen fotballspillere fra Arsenal og Leichester City sitter imidlertid i karantene, så avgjørelser om å utsette eller kansellere kampene kommer kanskje i de kommende dagene.

Andre idretter som avlyser kamper

I løpet av den siste tiden har også ande store idrettsforeninger tatt drastiske tiltak for å forhindre spredningen av viruset. Association of Tennis Professionals, eller ATP, utsatte ATP-touren i seks uker. Women’s Tennis Association (WTA) har bare utsatt to turneringer så langt.

NBA svarte på de over 1000 bekreftede tilfellene av COVID-19 i USA ved å innstille sesongen på ubestemt tid. Så langt har Gudy Robert og Donavan Mitchell fra Utah Jazz testet positivt for viruset.

Formel 1, MotoGP, MLS, Six Nations Rugby og verdensmesterskapet i innendørs friidrett er andre idrettsarrangementer som har blitt utsatt på grunn av koronaviruset.

Koronavirus-situasjonen i Sør-Amerika

Så langt ser pandemien ut til å være tregere med å påvirke Sør-Amerika. Foreløbig er det bare Argentina som har hatt dødsfall som følge av viruset. Faktisk fortsetter hverdagen som vanlig i de fleste søramerikanske land.

 

Når det er sagt antyder en kunngjøring den 11. mars at forebyggende tiltak vil bli iverksatt. Mens noen av Copa Libertadores-kampene fortsatte som planlagt (noen stengt for publikum), bestemte CONMEBOL at de skulle utsette resten av turneringen. De har også utsatt elimineringsrunden som var planlagt i slutten av mars.

Idrettsutøvere med koronaviruset

Vi vet nå at koronaviruset kan påvirke hvem som helst. Idrettsutøvere er spesielt utsatt siden de reiser mye og har fysisk kontakt med mange mennesker i forskjellige miljø.

basketballkurv

På den positive siden er ingen av idrettsutøverne med koronavirus på denne listen i kritisk tilstand. Generelt sett er de i behandling og har ingen store komplikasjoner.

I tillegg til de idrettsutøverne vi nevne ovenfor har også to fotballspillere fra tyske Hannover 96, Timo Hubers og James Horn, testet positivt for koronaviruset.

Evangelos Marinakis, eieren av den greske klubben Olympiakos, har også viruset. Hans nylige kontakt med et betydelig antall fotballspillere – inkludert de fra Arsenal – har gjort mange fotballag bekymret. Den colombianske syklisten Fernando Gavira har også blitt smittet.

Konklusjoner om effekten koronaviruset har på idrettsverdenen

Helsepersonell og internasjonale organisasjoner som WHO ber alle land om å ta ekstreme forebyggende tiltak. Å unngå store folkemengder er helt klart et av de første stegene for å forhindre videre spredning av viruset.

 

Mange spørsmål dukker opp under denne enestående situasjonen. Et åpenbart et er om det vil være verdt å spille kampene uten tilskuere? Er helsen til spillerne mindre viktig enn de økonomiske bekymringene?

Og til slutt, med tanke på fremtiden, hvor lenge vil denne pandemien påvirke hverdagen vår? Vi har ikke svaret på noen av disse spørsmålene enda, som er hvorfor store hendelser som OL, Europamesterskapet i fotball og Copa Americana fortsatt er i luften.