Forpliktelsen idrettsutøvere har til å gjennomgå koronavirus-testing

Er det obligatorisk at idrettsutøvere gjennomgår koronavirus-testing? Mange tilfeller har allerede blitt oppdaget blant godt kjente idrettsutøvere fra alle idrettsgrener.
 

COVID-19-pandemien skiller ikke mellom kjønn, alder, yrke eller religion, og selvfølgelig er heller ikke idrettsutøvere noe unntak. Nye navn på eliteidrettsutøvere som har gjennomgått koronavirus-testing og testet positivt dukker opp hver dag. I de aller fleste tilfeller er det ingen konsekvenser.

Disse bekreftede tilfellene gjør det obligatorisk for idrettsutøvere å gjennomgå koronavirus-testing og dermed utelukke eller bekrefte en mulig smitte. Årsaken bak dette er å ta så godt vare på helsen til disse superstjernene som mulig.

Koronavirus-testing for eliteidrettsutøvere

De fleste eliteidrettsutøverne har måtte gjennomgå koronavirus-testing. I noen tilfeller skyldes denne testen at de har vært i kontakt med en smittet person eller at de deler idrettsanlegg med et annet lag.

Spredningen av koronaviruset har eksplodert over hele verden. Uheldigvis har dette gjort det mye vanskeligere å begrense spredningen, og sannsynligheten for å bli smittet er betydelig større.

Når det gjelder eliteidrettsutøvere er det obligatorisk å gjennomgå testingen for å utelukke mulig spredning. I andre tilfeller kan det hende at de må gjennomgå slike undersøkelser selv om de ikke har vært utsatt for viruset, det kan i det minste virke slik.

 

Årsaken bak denne forpliktelsen er veldig enkel: å ta best mulig vare på alles helse. Så langt har de fleste idrettsutøverne som testet positivt for COVID-19 overholdt hjemmekarantenen, fulgt legens instruksjoner og blitt friske uten problemer.

Kvinne jobber hjemmefra

Hva er koronavirus-testing?

Koronaviruset kan ved mange tilfeller være vanskelig å diagnostisere. I praksis forårsaker det symptomer vi enkelt kan forveksle med en vanlig forkjølelse, influensa eller luftveissykdom.

Av denne grunn er en test nødvendig for å skille den fra andre sykdommer. Denne typen analyse oppdager den genetiske koden til viruset.

Testen for å oppdage koronaviruset er hverken belastende eller vond. Faktisk er den veldig rask og enkel; etterpå må du vente et par dager på svar. Spesialisten tar tester av sputum eller luftveissekresjoner med en vattpinne for å få prøven.

Det er en rask og helt smertefri prosess. En annen måte å samle prøver på er gjennom en lavage av svelget eller aspirasjon; disse metodene kan være litt mer plagsomme, men ikke smertefulle.

Etter de har samlet prøvene blir de sendt til laboratoriet. Vanligvis kommer prøvene tilbake etter et par timer, men på grunn av den generelle kollapsen av helsesystemene, kan det ta flere dager.

 

Pasienten vil selvsagt motta behandlingen raskere om resultatene kommer tilbake raskt, noe som vil fremme en effektiv forbedring.

Blodprøver

I tillegg til metodene vi nevnte ovenfor har Kina utviklet et system for å oppdage viruset gjennom en rask blodprøve. Målet er å oppdage antistoffene som menneskekroppen skaper for å bekjempe COVID-19.

Koronavirus-testing gjennom en blodprøve

Testen er også rask og ikke veldig ubehagelig. Verdens helseorganisasjon understreker imidlertid at den ikke er helt pålitelig. Hvorfor det?

Selv om en eller to resultater kommer tilbake negative betyr det ikke at personen ikke har viruset. De fleste land benytter seg derfor av metodene vi nevnte ovenfor siden de har helt pålitelige resultater.

Et annet interessant aspekt ved dette viruset er at alle som er smittet ikke har de samme typiske symptomene. Dette var tilfellet hos Rugani, forsvarsspilleren hos Juventus som ikke hadde feber. Manolo Gabbiadini fra Sampdoria viste generell sykdom og feber flere dager før legene diagnostiserte ham med viruset. Heldigvis har begge spillerne hatt en vellykket bedring.

Karantene for positive resultater

De fleste eliteidrettsutøverne har allerede gjennomgått koronavirus-testing. De bør imidlertid holde seg hjemme for å unngå å utsette seg for mulig smitte, for sin egen helse så vel som alle andres.

 

Koronavirus-testen er veldig enkel, den vanskelige delen er å bli frisk igjen. I løpet av denne perioden er det viktig å følge instruksjonene til legen som er ansvarlig for hvert tilfelle. I mellomtiden må idrettsutøvere ty til å fortsette treningen sin hjemme for ikke å miste kondisjonsnivået sitt.

  • FIFA and WHO launch five key tactics to tackle coronavirus. 16 de marzo de 2020. Sitio oficial de la FIFA. https://www.fifa.com/who-we-are/news/fifa-and-who-launch-five-key-tactics-to-tackle-coronavirus
  • Gobierno de España. Salud publica. 2020. Procedimiento de actuación frente al coronavirus. Extraído de: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/Procedimiento_COVID_19.pdf