Alt du trenger å vite om UEFA Champions League, Mesterligaen

Mesterligaen er en prestisjetung europeisk konkurranse som har blitt spilt siden 1950-tallet. På slutten av konkurransen, mottar kontinentets beste lag pokalen.

Siste oppdatering: 11 januar, 2020

UEFA Champions League, også kalt Mesterligaen, er den mest prestisjetunge internasjonale europeiske fotballturneringen. Den har eksistert i flere tiår. I denne artikkelen vil vi fortelle deg alt du trenger å vite om konkurransen.

Kortversjonen av historien om Mesterligaen

Konkurransen ble opprettet etter initiativ fra den berømte franske avisen L’equipe – den samme avisen som ga liv til Tour de France i 1955. Da konkurransen startet, ble den kjent som European Champions Club Cup, og dens mål var intet mer og intet mindre enn å definere kontinentets beste lag.

Ifølge utkastet til den første forordningen, ville Mesterligaen bestå av Europas hovedforeninger og de beste lagene fra hvert land.

Turneringen var inspirert av de søramerikanske mesterskapene, og den ble støttet av Santiago Bernabeu, presidenten for Real Madrid. Opprinnelig var det 18 lag som godtok dette initiativet, og senere kunne FIFA validere tittelen.

Den første turneringen ble vunnet av Real Madrid etter at de vant 4-3 over Stade de Remis (et fransk lag). Real Madrid vant også de neste fire turneringene.

På 1960-tallet var hovedvinneren av Mesterligaen Benfica, et portugisisk lag. De vant like mange titler som favorittene Real Madrid og AC Milan gjorde. På slutten av 1960-tallet begynte nordeuropeiske lag å bli lagt mer merke til i turneringen. Lag som Manchester United, Ajax og Dynamo skapte historie ved å beseire konkurransens favoritter.

Alfredo Di Stéfano

På 1980-tallet var mindre kjente lag, som Portos fotballklubb, PSV fra Nederland og AC Milan, i spissen.

Mesterligaen i moderne tider

Fra og med 1992, ble strukturen og navnet på turneringen endret til den vi kjenner i dag. I tillegg ble flere lag godtatt i turneringen og spillsystemet ble endret på.

I løpet av 1996-97-sesongen, trådte den kontroversielle Bosmandommen i kraft. Dette medførte at lokale spillere kunne spille på utenlandske lag uten å oppta en utenlandsk posisjon. Som et resultat av dette, var større lag i stand til å handle for flere millioner dollar, noe som utvilsomt endret nivået på spillene.

Siden 2009 har Mesterligaen gjennomgått noe vi kaller “innflytelse fra de fire store ligaene”. Dette inkluderer lag fra Spania, Italia, England og Tyskland som inntar scenen under hver turnering.

Konkurransesystemet i Mesterligaen

Da det begynte for første gang, var Mesterligaen sammensatt av 16 lag, året etter konkurrerte 22 lag, og i løpet av det tredje året konkurrerte hele 85 lag. Det var imidlertid bare 32 som kom seg til sluttfasen.

Ball fra Mesterligaen

Fra 1999 til 2000 deltok 32 lag i hver konkurranse, der første runde besto av åtte grupper med fire lag på hver. Det kunne ikke være to lag fra samme land i en gruppe. Det ble spilt hjemme- og bortekamper, og bare de to øverste rangerende lagene fikk gå videre til neste etappe. Det tredje i hver gruppe gikk videre til den 16. finalen i Mesterligaen.

I de neste fasene skjedde det direkte eliminering, og hjemme- og bortekamper ble også spilt i løpet av disse fasene. Den siste kampen ble spilt på en nøytral bane valgt av Mesterligaen før konkurransen startet.

Mesterliga-rekorder

Visste du at Real Madrid er laget med flest (13) Champions League-titler? Det er også laget som har spilt i flest konkurranser (49). Og det er laget som har nådd flest (19) finaler. Real Madrid har også rekorden for flest mål scoret i løpet av én Champions League-finale, da de fikk 7-3 over Frankfurt.

Inter (Football Club Internazionale Milano) hadde en spennende start. Første gang laget spilte i Mesterligaen, kom de nemlig seirende og ubeseiret ut. I finalen beseiret de faktisk Real Madrid 3-1.

Den eneste finalen som ble uavgjort i en play-off-kamp, var mellom FC Bayern München (Tyskland) og Atlético Madrid i 1973. Liverpool var det første laget som vant mesterskapet med straffesparkkonkurranse.

Til slutt, når det gjelder toppscore, leder den portugisiske fotballspilleren Cristiano Ronaldo denne gruppen med hele 125 mål i mesterskapet. Etter ham kommer argentineren Lionel Messi som har 112 mål, samt spanjolen Raúl Gonzalez som scoret 71 mål i Mesterligaen.

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.